ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER Otrzymasz 100pln rabatu na dowolny pakiet 20 dni!

Dietetyczne pułapki – produkty light i 0% tłuszczu

20 Sie, 2016

„Light”, „fit”, „slim” – sklepowe półki uginają się od z pozoru dietetycznych i zdrowych produktów, które jedynie z nazwy mają nam zapewnić idealną sylwetkę i dobre zdrowie. Tak naprawdę sięgając po wszelkie produkty „0%” wpadamy w dietetyczną pułapkę i zamiast chudnąć przybywa nam dodatkowych kilogramów!

Producenci z pozoru dietetycznych „smakołyków” wykorzystują modę na zdrowe odżywianie i oferują nam szereg produktów bez cukru i tłuszczu, po które chętnie sięgamy. Niestety tak naprawdę daleko im do zdrowej i dietetycznej żywności. Co ciekawe np. dietetyczna wersja batonika może mieć więcej kalorii niż produkt bez etykiety „light”!

W sklepach znajdziemy niemal każdy produkt w wersji bez tłuszczu lub cukru – nabiał, wędliny, słodycze, słone przekąski czy soki kuszą nas obniżoną kalorycznością, jednak zwykle zamiast poprawiać nasz stan zdrowia dodatkowo go rujnują.

„Light” nie zawsze znaczy zdrowo

Z definicji produkty typu „light” powinny mieć obniżoną kaloryczność o minimum 30% w stosunku do swojej tradycyjnej wersji. Niestety istnieje szereg luk prawnych, które producenci żywności skwapliwie wykorzystują i dodają do swoich produktów nie zawsze zdrowe dodatki.

Co ważne z produktów dietetycznych usuwane są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze np. tłuszcze, bez których nie jesteśmy w stanie przyswajać witamin A, D, E i K. W efekcie spożywamy kompletnie bezwartościowe pod względem odżywczym produkty, które powodują, że stopniowo pogarsza się nasz stan zdrowia oraz samopoczucie.

Uważaj na sztuczne dodatki

Wszelkie produkty „0%” są źródłem wielu sztucznych dodatków, gdyż po usunięciu z nich tłuszczu, cukru czy soli powstaje luka, którą należy czymś wypełnić. W tym celu stosuje się sztuczne barwniki, zagęstniki, emulgatory, konserwanty, sztuczne słodziki i inne chemiczne składniki, które wpływają na smak, konsystencję oraz trwałość żywności.

W efekcie coraz bardziej zatruwamy organizm szkodliwymi dodatkami do żywności, które nie tylko powodują alergie, ale także mogą sprzyjać rozwojowi wielu schorzeń. Chcąc zdrowo się odżywiać warto świadomie podchodzić do zakupów i czytać etykiety. Najlepiej porównać skład produktu tradycyjnego i jego dietetycznej wersji – często okazuje się, że w produktach „light” lista składników jest nawet o kilkanaście pozycji dłuższa niż w tym tradycyjnym!

Zdrowe odżywianie nie musi eliminować z diety tłuszczu, węglowodanów czy soli – składniki te w odpowiednich ilościach są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego warto stawiać na rozsądek, a nie modę, która nie zawsze jest korzystna dla naszego zdrowia.