ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER Otrzymasz 100pln rabatu na dowolny pakiet 20 dni!

Jak przechowywać produkty w lodówce?

02 Lis, 2017

Od tego jak układasz produkty w lodówce, zależy jak długo nadają się do spożycia, czy się przedwcześnie nie zepsują oraz czy nie zaszkodzą Twojemu zdrowiu. W każdym zakątku lodówki jest inna temperatura dlatego warto zwrócić uwagę na to, gdzie co leży. Otwórz lodówkę i sprawdź, czy wszystko jest na swoim miejscu.

Górna półka

Na najwyższej półce spokojnie możemy przechowywać produkty o najdłuższej trwałości, ponieważ jest tu najcieplej. W tym miejscu powinny znajdować się więc dżemy i powidła, ale również mleko, kefiry i jogurty. Na niższych półkach, gdzie jest znacznie zimniej, produkty te prawdopodobnie zepsułyby się. Dzieje się tak, ponieważ, dobre bakterie, które mają za zadanie kwasić rozwijają się w cieplejszych temperaturach, a kiedy robi się za zimno, zaczynają rozwijać się bakterie gnilne.

 

Środkowa półka

To idealne miejsce dla produktów o krótkiej trwałości, takich jak twaróg, sery, wędlina w plastrach. To również dobry poziom dla domowych wyrobów, np. zupy (o ile jest szczelnie zamknięta). Wymienione produkty możesz tu trzymać do kilku dni, chyba że data przydatności do spożycia (którą zawsze powinieneś się sugerować) mówi inaczej.

 

Dolna półka

To najzimniejsze miejsce lodówki i przeznaczone jest dla jedzenia, które psuje się najszybciej. Zatem chowaj tu mięso, wędliny i ryby. Najczęściej układa się tu również napoczęte produkty, takie jak pokrojone owoce oraz jedzenie w otwartych opakowaniach.

Poleca się tutaj również zamieścić produkty, po które sięgasz najczęściej, ponieważ wyjmowanie ich z miejsca najbardziej dostępnego, skraca czas otwartej lodówki, co korzystnie wpływa na kondycję chłodziarki.

 

Komory i szuflady

W dolnych szufladach lodówki temperatura wynosi około 10°C i wilgotność jest na tyle wysoka, ze porównuje się ją do wilgotności piwnicy. Jest to więc świetne miejsce na przechowywanie świeżych owoców i warzyw. Te o mniejszej trwałości, np. truskawki można trzymać dzień, maksymalnie dwa bez mycia. Szczypiorek i sałaty (zadbaj by opakowanie było nieszczelne) nawet do kilku dni.

Do dolnych komór poleca się wkładać również twarde sery w opakowaniach, bo to właśnie tu mają idealne warunki żeby dojrzewać.

 

Drzwi

Na drzwiach lodówki można wstawiać soki, jeśli zależy nam na tym żeby były schłodzone. Można tam również układać butelki z sosami, ketchup, masło, słoiki z musztardą, chrzanem, majonezem. W tym miejscu umieszcza się jajka, które mogą tu się znajdować przez 2-3 tygodnie. Pamiętaj jednak żeby nie myć jajek od razu, tylko tuż przed użyciem, Bowiem skorupka jajek obłożona jest specjalną osłonką chroniącą przed drobnoustrojami, więc lepiej tego nie zmywać.

Drzwi lodówki to również miejsce na oleje roślinne i oliwy. Najlepiej w szklanych, ciemnych butelkach.

W tym miejscu często i w dość szybkim tempie robi się ciepło, poprzez otwieranie drzwiczek, a wymienione wyżej produkty nie wymagają specjalnie niskich temperatur.

 

Gotową żywność możesz przechowywać dwa do trzech dni! Jeżeli planujesz coś zamrozić, to pamiętaj że wolno mrozić tylko to, co później przeznaczone będzie do gotowania, smażenia lub innej obróbki ciepłem. Podczas rozmrażania do akcji wkraczają drobnoustroje znajdujące się w jedzeniu, które na szczęście giną podczas przygotowywania termicznego.