ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER Otrzymasz 100pln rabatu na dowolny pakiet 20 dni!

Tłuszcze trans – sprawdź, w jakich produktach znajdziesz szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych

15 Gru, 2016

tłuszcze trans

Sięgając na sklepowe półki zwykle nie zadajemy sobie trudu, aby czytać etykiety kupowanych produktów, a jeżeli już skusi nas lektura mikroskopijnej wielkości literek i tak nie mamy pojęcia, co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami i skrótami. Czym są tłuszcze trans i dlaczego powinniśmy ich unikać?

Debata na temat szkodliwego wpływu na zdrowie uwodornionych tłuszczów roślinnych trwa od kilku dziesięcioleci. W wielu krajach tłuszcze trans zostały wpisane na „czarną listę” substancji potencjalnie szkodliwych, jednak w Polsce nadal są powszechnie stosowane i znajdziemy je także w żywności typu Light i Fit!

Roślinny tłuszcz utwardzony to nie to samo, co naturalne tłuszcze roślinne! Tłuszcze trans powstają pod wpływem poddawania olejów roślinnych uwodornieniu, a wskutek tego procesu zmieniają się właściwości z natury zdrowych olejów roślinnych.

Jaki wpływ mają tłuszcze trans na Twoje zdrowie?

Utwardzone tłuszcze roślinne powodują około 30 tysięcy przedwczesnych zgonów rocznie w skali światowej (takie dane przedstawiają naukowcy z Harvard University). Spożywanie produktów bogatych w tłuszcze trans sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II, miażdżycy, chorób serca, zaburzeń hormonalnych oraz bezpłodności, a także może wpływać na rozwój chorób nowotworowych.

Tłuszcze trans to najtańszy z rodzajów tłuszczów roślinnych, dlatego producenci żywności chętnie dodają je do różnorodnych produktów. W czołówce znajdują się wyroby cukiernicze, słodycze, wszelkie smażone przekąski i dania fast-food. Tłuszcze trans znajdziemy także w produktach naturalnych jak: mleko, masło czy mięso, ale nie są one szkodliwe dla zdrowia. Jedynie przemysłowe izomery trans kwasów tłuszczowych wykazują destrukcyjne działanie na nasz organizm, a szczególnie niebezpieczne są dla dzieci, młodzieży w okresie dorastania, a także kobiet w ciąży.

Rezygnacja z produktów zawierających szkodliwe tłuszcze trans to sposób na lepsze zdrowie i samopoczucie oraz szczupłą sylwetkę. Warto zaznaczyć, że szkodliwe tłuszcze trans wytwarzają się także pod wpływem nadmiernego podgrzewania olejów roślinnych, dlatego w trosce o swój stan zdrowia należy odpowiednio dobierać tłuszcz do smażenia oraz unikać jedzenia w barach szybkiej obsługi, w których wielokrotne smażenie na tym samym oleju jest na porządku dziennym.

  • Bener

    Od dawna staram sie uważać na tak zwane jedzenie fit. Które często jest jedynie jedzeniem fit wyłacznie z nazwy. Niestety ale niektóre firmy wykorzystuja naiwnych. Jest moda na zdrowe odżywianie się i często wystarczy nakleić wyłacznie na porodukcje naklejkę fit czy bio aby okazał sie on fitem ( sam ze wstydem przyznam, że się na to nabierałem).
    Ze swojej strony również odradzam kupowanie produktow zawierających w sobie olej palmowy. Produkcja tego oleju ma nie tylko zgubne działanie na środowisko. Ale rowniez na nasz organizm. Podczas rafinacji dodawane są rózne szkodliwe substancje.