mikołaj ikona renifer ikona

Boże Narodzenie 2017

Zamów catering świąteczny bez glutenu. Smacznie jak u mamy!

Sprawdź ofertę
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER Otrzymasz 100pln rabatu na dowolny pakiet 20 dni!

Własciwości, zadania i źródła błonnika

05 Gru, 2017

Błonnik jest niezwykle ważny  dla człowieka, ponieważ reguluje pracę układu trawiennego, a także oczyszcza organizm z toksyn. Uwalnia od nieprzyjemnych dolegliwości żołądkowych, z którymi boryka się coraz więcej osób, z powodu złej diety opierającej się o ciężkostrawne, produkty. Pełnowartościowe źródła błonnika mijasz każdego dnia na sklepowych półkach, sprawdź na które produkty szczególnie warto zwrócić uwagę.

Właściwości błonnika

Błonnik to inaczej wszystkie formy węglowodanów złożonych pochodzenia roślinnego, które nie zostają strawione przez układ trawienny człowieka.

Głównymi zadaniami błonnika w organizmie są:

– przyczynia się do mniejszego wchłaniania cholesterolu

– obniża ciśnienie tętnicze krwi

– obniża stężenie glukozy we krwi

– reguluje wypróżnianie – przyśpiesza pracę jelit, zwiększa masę stolca, zapobiega zaparciom

– rozwija korzystne bakterie jelitowe

– pomaga w biegunce i bólach towarzyszących hemoroidom

– zmniejsza uczucie głodu (pęcznieje w żołądku)

Dieta bogata w błonnik zalecana jest głównie przy chorobach takich jak m.in.: otyłość, cukrzyca, miażdżyca i kamica żółciowa, a także dla osób pragnących schudnąć, bądź borykających się z przewlekłymi problemami trawiennymi.

Szacuje się że dzienne spożycie błonnika przez statystycznego Polaka wynosi około 15 g na dobę, przy czym aktualne zalecenia WHO mówią o 25 do 40 g błonnika na dobę. Ta większa zalecana wartość przeznaczona jest głównie w przypadkach problemów jelitowych oraz podczas stosowania diety wysokobiałkowej. Zbyt duża ilość błonnika w diecie powoduje podrażnienie jelit, niewskazane jest przekraczanie zalecanej dawki błonnika w chorobach takich jak np. zapalenie żołądka lub wrzód żołądka, zapalenie trzustki, dróg żółciowych, jelit czy niedokrwistość.

Źródła błonnika

Błonnik zawierają głównie owoce, warzywa oraz produkty zbożowe. Obecnie dostępny jest również błonnik do kupienia w suchej postaci, którego można stosować jako dodatek do przygotowanych potraw. Poniżej lista produktów o największej zawartości błonnika, w przeliczeniu  na 100 g tego produktu, wartości podane  w gramach.

Awokado – 6,7

Bób – 5,8

Brukselka -5,4

Bułka tarta – 6,1

Bułki grahamki – 5,4

Chipsy bekonowe – 8,7

Chipsy paprykowe – 8,4

Chleb żytni pełnoziarnisty – 6,1

Chleb żytni razowy – 5,9

Chleb żytni razowy na miodzie – 5,4

Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem – 6,5

Chrupki kukurydziane – 7,6

Chrzan – 7,3

Daktyle – 8,7

Fasola biała -15,7

Fasola czerwona – 25

Groch – 15

Jeżyny – 7,3

Kakao proszek – 5,7

Karczochy – 5,4

Kasza gryczana – 5,9

Kasza jęczmienna perłowa – 6,2

Kasztany jadalne – 6,8

Koper ogrodowy – 6,1

Mak – 20,5

Maliny  – 6,7

Marakuja – 15,9

Migdały – 12,9

Musli owocowe – 8

Musli z rodzynkami i orzechami – 9,7

Orzechy arachidowe – 7,3

Orzechy kokosowe suszone – miąższ – 23,5

Orzechy kokosowe świeże – miąższ – 13,6

Orzechy laskowe – 8,9

Orzechy pistacjowe – 6,1

Orzechy włoskie – 6,5

Orzeszki ziemne – 8,1

Otręby pszenne – 42,4

Pietruszka korzeń  – 4,9

Płatki jęczmienne – 9,6

Płatki kukurydziane – 6,6

Płatki owsiane – 6,9

Płatki pszenne    – 10,1

Płatki żytnie – 11,6

Popcorn – 10

Porzeczki białe – 6,4

Porzeczki czarne – 7,9

Porzeczki czerwone – 7,7

Ryż brązowy – 8,7

Ryż preparowany – 5

Seler korzeń – 4,9

Sezam – 9,1

Słonecznik – 6

Soczewica czerwona – 8,9

Soja – 15,7

Suszone banany – 6,4

Suszone brzoskwinie – 14,3

Suszone daktyle – 8,7

Suszone figi – 12,9

Suszone jabłka – 10,3

Suszone morele – 10,3

Suszone rodzynki sułtańskie – 7

Suszone śliwki bez pestki – 16,1

Suszone śliwki z pestką – 9,4

Wiórki kokosowe – 21,1

Żurawina – 4,6

Aby usprawnić pracę układu trawiennego zaleca się również przyłożyć uwagę do picia dużej ilości wody i aby żywność była jak  najmniej przetworzona.