ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER Otrzymasz 100pln rabatu na dowolny pakiet 20 dni!

Warzywa i owoce – Twoja tajna broń przeciw nowotworom!

05 Paź, 2016

warzywa i owoce przeciw nowotworom

Nieodpowiednio skomponowana dieta, używki oraz czynniki środowiskowe to trzy najczęstsze przyczyny występowania nowotworów. Nie można zyskać 100% pewności, że nigdy nie zachorujemy na raka, jednak można znacząco obniżyć ryzyko wystąpienia choroby, a pomoże w tym codzienne spożywanie warzyw i owoców.

Naturalne antyoksydanty – najlepsza broń przeciwko nowotworom

Zawarte w owocach i warzywach antyoksydanty stanowią naturalną ochronę przeciwko nowotworom. Dzięki zdolności redukcji wolnych rodników tlenowych, które odpowiadają nie tylko za starzenie się organizmu, ale także są jedną z przyczyn rozwoju raka, naturalne przeciwutleniacze powinny stanowić ważny składnik codziennego menu.

Jednym ze sposobów na dostarczenie do organizmu cennych antyoksydantów jest codzienne zjedzenie 2 szklanek różnych warzyw oraz zjedzenie 2 porcji owoców, np. garść truskawek i banana, które dostarczą wyjątkowo dużej ilości antyoksydantów, witamin i minerałów.

Wybierając warzywa i owoce, warto stawiać nie tylko na różnorodność, ale także jakość, która gwarantuje, że dostarczą one odpowiedniej porcji składników odżywczych. Wśród różnorodnych gatunków najlepsze działanie antynowotworowe posiadają:

  • Jabłka – jedne z najbardziej wartościowych owoców pod względem zawartości nie tylko składników odżywczych, ale także naturalnych antyoksydantów. Jabłka zawierają m.in. hamujące rozwój komórek rakowych flawonoidy oraz pomagają skutecznie obniżać ryzyko zachorowania na raka – jedno jabłko dziennie wystarczy, aby znacznie poprawić Twój stan zdrowia!
  • Owoce jagodowe – dostarczają do organizmu cennych antocyjanów oraz kwasu elagowego, a związki te nie tylko chronią przed uszkodzeniami DNA wskutek działania wolnych rodników, ale także pozwalają zmniejszyć ryzyko zachorowania na różne typu raka i inne choroby cywilizacyjne.
  • Zielone warzywa np. brokuły – zielone warzywa zawierają sulforafan, chlorofil oraz karotenoidy, a wszystkie te związki wykazują silne działanie antynowotworowe oraz wpływają na efektywność procesów detoksykacyjnych organizmu, które pozwalają wydalić potencjalnie rakotwórcze związki magazynowane w naszych ciałach.
  • Pomidory – pomidory to cenne źródło likopenu, a także potasu, którego szczególnie dużo znaleźć w przetworach z pomidorów.

Praktycznie we wszystkich warzywach i owocach znajdziemy naturalne antyoksydanty, które pomogą pozbyć się wolnych rodników i wpłyną na poprawę stanu zdrowia oraz staną się tajną bronią do walki z chorobami. Aby okazały się skuteczne najlepiej spożywać warzywa i owoce na surowo, w postaci koktajli lub soków owocowo-warzywnych, dzięki czemu unikniemy strat cennych składników odżywczych.