mikołaj ikona renifer ikona

Boże Narodzenie 2017

Zamów catering świąteczny bez glutenu. Smacznie jak u mamy!

Sprawdź ofertę
ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER Otrzymasz 100pln rabatu na dowolny pakiet 20 dni!

Wpływ przypraw na metabolizm

13 Paź, 2017

tło - wpływ przypraw na metabolizm

Mamy je od zawsze w niemal każdej kuchni, w każdym zakątku świata. Nadają charakteru potrawom, sprawiając że już w trakcie gotowania apetyt rośnie od samych zapachów. Ale oprócz swoich walorów smakowych i aromatu, przyprawy mają duży wpływ na nasze zdrowie, odgrywają dużą, istotną rolę w diecie.

Rola przypraw w diecie

Najistotniejszą funkcję przypraw dla naszego zdrowia, bez wątpienia można określić rolę w procesie trawienia. Odpowiednio dobrane wysokiej jakości przyprawy potrafią przyspieszyć przemianę materii, pomogą w utrzymaniu smukłej sylwetki. Przyprawy znane są również ze swoich działań antyoksydacyjnych, już niewielkie ich dawki powstrzymują proces powstawania wolnych rodników. Cenione są za właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, w okresie jesiennych infekcji sprawdzają się w domowych kuracjach i przywracają apetyt. Naukowo potwierdzono, że przyprawy pomagają zachować świeżość niektórych potraw, dania przyprawione dłużej były zdatne do spożycia, od potraw których nie przyprawiono. Najlepiej wybierać świeżo zmielone zioła, dodając je pod koniec gotowania, to gwarancja, że wszystkie dobroczynne właściwości nie zostaną utracone podczas przygotowywania posiłku. Jak to najczęściej jednak bywa, co za dużo to nie zdrowo, dlatego zawsze należy pamiętać o umiarze – zbyt duże ilości przypraw w daniu, mogą przyprawić nas o zaparcia i narobić problemów w układzie trawiennym.

Cudotwórcze działania przypraw

Większość z nich znamy z zakamarków własnej kuchni i stosujemy na co dzień. Przedstawiamy listę przypraw, które z łatwością uporają się z powszechnymi dolegliwościami i wpływają korzystnie na metabolizm.

Chilli

działa rozgrzewająco, zawiera kapsaicynę, pobudza układ trawienny do pracy na większych obrotach, zmniejsza apetyt

Curry

pomaga pozbywać się tkanki tłuszczowej, zmniejsza apetyt, przyśpiesza przemianę materii

Pieprz Czarny

poprawia ukrwienie, pobudza wydzielanie soków trawiennych

Cynamon

przyśpiesza trawienie, rozgrzewa, poprawia ukrwienie w okolicach narządów, obniża poziom cholesterolu, przeciwdziała magazynowaniu cukrów zamiast tłuszczu

Imbir

rozgrzewa, zapobiega wzdęciom, przyspiesza spalanie tłuszczu, obniża poziom cholesterolu, łagodzi objawy mdłości i bóle menstruacyjne

Bazylia

działa przeciwskurczowo, łagodzi bóle migrenowe, stres, przyśpiesza trawienie białek i tłuszczy, rozluźnia jelita

Kminek

działa rozkurczowo, zwalcza kolki, wzdęcia i ból zatok

Rozmaryn

wspomaga trawienie, pobudza, działa moczopędnie

Koper włoski

łagodzi kolkę i bóle brzucha, działa jak środek wykrztuśny w chorobach układu oddechowego, pobudza laktację

Anyż

działa rozkurczowo, łagodzi dolegliwości związane z niestrawnością i nudnościami

Tymianek

działa wykrztuśnie na kaszel, wpływa korzystnie na trawienie, podkręca apetyt

Kurkuma

obniża cholesterol, wspomaga zasklepianie się ran i otarć, odbudowuje naskórek

Jałowiec

działa napotnie, żółciopędnie, moczopędnie

Mięta

pomaga w leczeniu chorób gardła i zatok, łagodzi dolegliwości reumatyczne, niweluje czkawkę, wzdęcia, bywa pomocna na kaca

Szałwia

źródło polifenoli, zwalcza wolne rodniki, powstrzymuje laktację, zwalcza dolegliwości miesiączkowe i menopauzalne, pomocna w problemach trawiennych, nudnościach